Skip to content
Home » Luka – Znacenje Imena Luka, Poznate Licnosti, Pesme o Luki

Luka – Znacenje Imena Luka, Poznate Licnosti, Pesme o Luki

Znacenje imena Luka

Ime Luka potiče od latinskog imena Lucius, koje je bilo u širokoj upotrebi u rimskom periodu. Ime Luka ima više značenja i mogućih porekla.

Jedno od značenja imena Luka je “svetlost”. Ovo značenje potiče od latinskog izraza lux, što znači “svetlo”. U tom smislu, ime Luka se može smatrati simbolom nade i optimizma, te može ukazivati na osobu koja osvetljava živote drugih svojim prisustvom, idejama i delima.

Drugo značenje imena Luka dolazi iz grčke reči leukos, što znači “beli” ili “svetli”. U ovom smislu, ime Luka se povezuje sa nevinim i čistim karakterom, a može ukazivati i na mir i spokojnost.

Ime Luka je takođe i biblijsko ime, jer se spominje u Novom zavetu. U tom smislu, ime Luka se povezuje sa apostolom Lukom, koji je bio jedan od četiri evangeliste i autor jednog od evanđelja. Kao takvo, ime Luka se povezuje sa hrišćanskim verovanjima i može ukazivati na osobu koja ima duboku veru i moralne principe.

Osobe koje nose ime Luka su obično poznate po svojoj inteligenciji, kreativnosti i šarmu. Oni su često vrlo socijalni i imaju sposobnost da lako uspostave kontakt sa drugim ljudima. Imaju izražene liderstvo i organizacione sposobnosti, te su često uspešni u svojim poslovnim poduhvatima.

Kao što vidimo, ime Luka ima mnoga značenja i asocira na mnoge pozitivne osobine. Osobe koje nose ime Luka često su uspešne u svojim životima, a njihova prisutnost osvetljava živote drugih.

Poznate Licnosti sa imenom Luka

Postoji veliki broj poznatih ličnosti koje nose ime Luka, a neke od njih su:

 1. Luka Modrić – Hrvatski fudbaler i kapiten reprezentacije Hrvatske.
 2. Luka Dončić – Slovenački košarkaš koji igra za Dallas Mavericks u NBA ligi.
 3. Luka Jović – Srpski fudbaler koji igra za Real Madrid.
 4. Luka Raco – Srpski glumac koji je ostvario značajne uloge u domaćim filmovima i serijama.
 5. Luka Sulic – Hrvatski violončelista koji je poznat kao jedan od članova dua “2Cellos”.
 6. Luka Šulić – Hrvatski violončelista koji je takođe član dua “2Cellos”.
 7. Luka Sabbat – Američki model i glumac koji je poznat po svojim ulogama u TV serijama i filmovima.
 8. Luka Magnotta – Kanadski kriminalac i ubica koji je postao poznat po svojim zločinima.
 9. Luka Bloom – Irski muzičar i kantautor koji je ostvario uspešnu karijeru u svetu muzike.

Ovo su samo neki od primeraka poznatih ličnosti koje nose ime Luka, a svaki od njih je poznat po svojim posebnim talentima i dostignućima u svom polju rada.

Pesme o Lukama

Postoji nekoliko poznatih pesama koje sadrže ime Luka u naslovu ili tekstualnom sadržaju, a neke od njih su:

 1. Luka – Suzanne Vega: Ova pesma je objavljena 1987. godine i postala je hit u Sjedinjenim Američkim Državama i Velikoj Britaniji. Tekst pesme govori o problemima sa kojima se suočava tinejdžer po imenu Luka.
 2. Luka nizetić – Amor, amor: Ova pesma je objavljena 2012. godine i postala je popularna u Srbiji i regionu. Tekst pesme govori o ljubavi koju pevač oseća prema devojci po imenu Amor.
 3. Luka – Perper: Ova pesma je objavljena 2015. godine i postala je popularna u Crnoj Gori i regionu. Tekst pesme govori o devojci po imenu Luka, koja je pevaču promenila život.
 4. Luka – Čovek bez sluha: Ova pesma je objavljena 2019. godine i postala je popularna u Srbiji i regionu. Tekst pesme govori o ljubavi koju pevač oseća prema devojci po imenu Luka.

Ovo su samo neke od pesama koje sadrže ime Luka u naslovu ili tekstualnom sadržaju, a svaka od njih ima svoj jedinstveni značaj i stil.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *