Skip to content
Home » Marija – Značenje imena Marija, Istorija imena, Poznate ličnosti

Marija – Značenje imena Marija, Istorija imena, Poznate ličnosti

Znacenje imena Marija

Ime Marija izvorno potiče iz hebrejskog jezika i znači “mila” ili “milostiva”. Ovo ime je bilo veoma popularno u srednjem veku, i kroz istoriju se često povezuje sa Svetim Marijom, majkom Isusa Hrista. U Bibliji, Marija je prikazana kao poslušna i verujuća žena, koja je pristala da postane majka Spasitelja. Zbog toga se ovo ime smatra svetim i poštovanim.

Međutim, Marija nije samo ime iz Biblije. To je takođe ime mnogih svetica i svetaca u kršćanskoj religiji, kao što su Marija Magdalena, Marija od Betanije, i Marija Egipćanka. Sve one su poznate po svom verovanju i poslušnosti Bogu.

Marija se često povezuje sa snagu, hrabrošću, i hrabrošću. Ovo ime je često davano devojčicama koje se očekuje da budu poslušne i verne Bogu, kao što je to bila i Sveta Marija.

Danas, ime Marija se i dalje koristi širom sveta i smatra se klasikom u imenima žena. To je ime koje nosi mnogo žena koje su postigle velike stvari u različitim oblastima, poput nauke, umjetnosti, sporta i društvenog rada. Marije su žene koje su pokazale hrabrost i snagu u svakodnevnom životu, i koje su se dokazale kao lideri u svojim oblastima.

Ima Marija kroz istoriju

Ime Marija se pojavljuje u mnogim kulturama i religijama, ali je najprepoznatljivije u kršćanskoj tradiciji. U Bibliji, Marija je majka Isusa Hrista, što je dodatno pojačalo njeno značenje i važnost u kršćanskoj religiji.

Kroz istoriju, Marija se često povezuje sa Svetim Marijom, majkom Isusa Hrista, i pojavljuje se u mnogim kršćanskim tekstovima i predanjima. Ona je prikazana kao poslušna i verujuća žena, koja je pristala da postane majka Spasitelja. Zbog toga se ovo ime smatra svetim i poštovanim.

Ova veza sa Svetim Marijom je dovela do toga da se ime Marija često koristi u kršćanskoj religiji, kao i u mnogim drugim religijama koje su se razvile iz kršćanstva. Kao rezultat toga, Marija je postala jedno od najčešće korišćenih imena u srednjem veku.

U kasnijim periodima, ime Marija se pojavilo kao ime mnogih svetica i svetaca u kršćanskoj religiji, kao što su Marija Magdalena, Marija od Betanije, i Marija Egipćanka. Sve one su poznate po svom verovanju i poslušnosti Bogu.

Danas, ime Marija se i dalje koristi širom sveta i smatra se klasikom u imenima žena. Međutim, njegovo značenje i važnost su i dalje vezani za njegovu vezu sa Svetim Marijom. Mnogi hrišćani ga smatraju kao simbol poslušnosti, verovanja, i milosti.

Poznate ličnosti sa imenom Marija

  • Marija Terezija, austrijska carevna i kraljica
  • Marija Curie, poljsko-francuska naučnica i dvostruka dobitnica Nobelove nagrade
  • Marija Callas, grčka opera pevačica
  • Marija Šarapova, ruska teniserka
  • Marija Montessori, italijanska pedagoginja
  • Marija Kallas, švedska glumica
  • Marija Medić, srpska pisacica.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *