Skip to content
Home » Kako su tri najveća grada u Srbiji dobili imena

Kako su tri najveća grada u Srbiji dobili imena

U ovom tekstu ćemo da započnemo seriju tekstova o imenima gradova i njihovom značenju, kao i kako su dobili ta imena. Kao što je i red, prvi tekst će da bude namenjen za naša tri najveća grada u Srbiji ujedno i naše tri najveće turističke destinacije u Srbiji. Kao i što pretpostavljate, bavićemo se imenima grada Beograda, Novog Sada i Niša, pa da počnemo od našeg glavnog grada.

Kako je grad Beograd dobio ime

Kako je Beograd dobio ime

Grad Beograd, glavni grad Srbije, jedan je od najstarijih gradova u Evropi i datira još iz antičkog perioda. Postoji nekoliko teorija o tome kako je Beograd dobio svoje ime.

Jedna od teorija kaže da je ime Beograd nastalo od reči “bez grada”, jer je područje na kome je grad izgrađen nekada bilo neposredno pored reke Save, bez ikakvih utvrđenja ili bedema. To bi značilo da je grad nastao kao naselje koje nije imalo gradsku odbranu.

Druga teorija tvrdi da ime Beograd potiče od reči “grad u polju”, što je bilo u skladu sa geografskim položajem grada u dolini Save. Naime, reka Sava je nekada bila mnogo šira i plavljenje polja oko nje je bilo često, pa se grad nalazio na površini koja je bila podignuta iznad vodene ravnine.

Treća teorija o poreklu imena Beograd kaže da je ono poteklo od reči “beli grad”, jer su zidovi Beogradske tvrđave u prošlosti bili beli i zbog toga su privlačili pažnju i izdaleka se videli.

Kako je grad Novi Sad dobio ime

Kako je Novi Sad dobio ime

Grad Novi Sad, drugi po veličini grad u Srbiji, ima dugu istoriju koja datira iz 18. veka. Ime Novi Sad potiče od jednog istorijskog događaja, kada je grad osnovan.

Naime, Novi Sad je nastao nakon zauzeća Petrovaradina od strane Austrijanaca 1697. godine. Grad je bio smešten na važnom položaju, na ušću reka Dunav i Tisa, te je bio ključan u odbrani Austrije od Turaka. Kada su Austrijanci zauzeli Petrovaradin, počeli su da grade nove utvrde na tom području, kako bi zaštitili grad od eventualnih napada.

Godine 1748. godine, austrijska vlada je odlučila da sagradi novi grad na levoj obali Dunava, nasuprot Petrovaradina. Grad je bio namenjen da bude dom za trgovce, zanatlije i druge ljude koji su želeli da se nasele u ovom području. Novi grad je dobio ime Novi Sad, što je bilo povezano sa novim početkom koji je ovaj grad predstavljao za ljude koji su se ovde naselili.

U 19. veku, Novi Sad je postao važan kulturni, politički i privredni centar u Vojvodini, sa značajnim brojem institucija i kulturnih ustanova. Grad je procvetao u 20. veku, sa razvojem industrije i modernizacijom infrastrukture.

Danas, Novi Sad je prepoznatljiv po svojoj bogatoj istoriji, kulturnom nasleđu i živahnoj umetničkoj i kulturnoj sceni. Grad je dom brojnih kulturnih manifestacija, festivala, koncerata i drugih događaja koji privlače posetioce iz celog regiona.

Kako je grad Niš dobio ime

Kako je Nis dobio ime

Grad Niš, jedan od najvećih gradova u Srbiji, ima bogatu istoriju koja datira iz antičkog perioda. Postoji nekoliko teorija o tome kako je Niš dobio svoje ime.

Jedna od teorija kaže da ime Niš potiče od keltske reči “naissus”, što znači “reka”. Prema ovoj teoriji, ime grada bi bilo povezano sa rekom Nišavom, koja protiče kroz grad.

Druga teorija govori da je ime Niš nastalo od reči “naisus”, što znači “grad u dolini”. Ova teorija sugeriše da je ime grada dobijeno zbog specifične geografske lokacije u kojoj se grad nalazi, u dolini Nišave.

Postoji i treća teorija o poreklu imena Niš, koja kaže da ono potiče od srpske reči “niš”, što znači “mesto na kome se susreću putevi”. Ova teorija se zasniva na činjenici da je Niš u prošlosti bio važno mesto na putu između istoka i zapada, te da su se tuda susretali putevi iz različitih pravaca.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *