Skip to content
Home » Ultimativni vodič za odabir imena za pse: muška, ženska, velika i mala imena sa značenjem

Ultimativni vodič za odabir imena za pse: muška, ženska, velika i mala imena sa značenjem

 • by
Ultimativni vodič za odabir imena za pse: muška, ženska, velika i mala imena sa značenjem

Psi su često neizostavni deo mnogih porodica i vlasnici se trude da im obezbede najbolje moguće uslove života. Međutim, pronaći savršeno ime za psa može biti teško jer vlasnici žele da ime bude jedinstveno, lako zapamtljivo i da se uklapa u ličnost psa. Imena za pse mogu biti inspirisana različitim stvarima kao što su hrana, muzika, filmovi, sport, ili čak značenje samog imena. U ovom tekstu ćemo istražiti ideje za imena za pse, sa fokusom na imena za muške i ženske pse, kao i imena za velike i male pse. Takođe ćemo istražiti značenja tih imena kako bi vam pomogli da odaberete savršeno ime za svog psa. Bilo da preferirate tradicionalna ili moderna imena, nadamo se da ćete naći inspiraciju u ovom vodiču i pronaći ime koje odgovara ličnosti vašeg ljubimca.

Muška i Ženska Imena za Pse

U ovom delu tekstu ćemo se fokusirati na muška i ženska imena za pse, istražiti njihovo poreklo, značenje i popularnost. Bez obzira da li ste vlasnik mužjaka ili ženke, nadamo se da će vam ovaj vodič pružiti inspiraciju i pomoći vam da odaberete ime koje će savršeno odgovarati vašem novom članu porodice.

Muška i Ženska Imena za Pse

Imena za Muške Pse

 1. Max – Nemačko ime koje znači “najveći” ili “najbolji”. Ovo ime je idealno za velike, snažne pse poput rotvajlera ili dobermana.
 2. Charlie – Ovo ime dolazi od starofrancuskog karla što znači “slobodan čovek”. Idealno za psa koji ima nezavisnu prirodu.
 3. Rocky – Ime Rocky znači “stjenovito” na engleskom jeziku. Ovo ime je popularno za pse koji su hrabri i izdržljivi.
 4. Duke – Ovo ime ima englesko poreklo i znači “vojvoda”. Odlično ime za psa koji je gospodar svog doma.
 5. Zeus – Ime koje potiče iz grčke mitologije i znači “bog neba i groma”. Odlično ime za velikog psa koji izgleda moćno i impresivno.
 6. Simba – Ovo ime dolazi iz svahili jezika i znači “lav”. Idealno za pse koji su hrabri i samouvereni.
 7. Hunter – Ime koje znači “lovac” na engleskom jeziku. Odlično ime za pse koji su dobro trenirani za lov.
 8. Apollo – Ime koje potiče iz grčke mitologije i znači “bog svetlosti i muzike”. Odlično ime za pse koji su energični i veseli.
 9. Cooper – Ime koje znači “zbirka” ili “posuda” na engleskom jeziku. Odlično ime za pse koji su ljubitelji igre i igračaka.
 10. Jack – Ime koje potiče od imena John i znači “milostivi dar” na engleskom jeziku. Odlično ime za psa koji je veoma privržen svom vlasniku.

Imena za Ženske Pse

 1. Luna – Ime koje potiče iz latinskog jezika i znači “mesec”. Ovo ime je idealno za pse koji su aktivni tokom noći ili koji se jednostavno odazivaju na nebeska tela.
 2. Bella – Ime koje znači “lepota” na italijanskom jeziku. Ovo ime je savršeno za lepu i gracioznu ženku psa.
 3. Maya – Ovo ime potiče iz grčkog jezika i znači “majka”. Ovo ime je idealno za ženke pasa koje su brižne i nežne, i koje brinu o svima u svom krugu.
 4. Ava – Ime koje znači “ptica” na hebrejskom jeziku. Ovo ime je idealno za pse koji su brzi, okretni i koji se rado kreću.
 5. Nika – Ovo ime znači “pobeda” na grčkom jeziku. Ovo ime je idealno za pse koji su jaki i koji se nikada ne predaju.
 6. Hera – Ime boginje braka i porodice u grčkoj mitologiji. Ovo ime je idealno za ženke pasa koje su brižne i koje brinu o svima u svom krugu.
 7. Zara – Ime koje znači “princeza” na hebrejskom jeziku. Ovo ime je idealno za ženke pasa koje su elegantne i dostojanstvene.
 8. Daphne – Ime koje potiče iz grčke mitologije i znači “lov”. Ovo ime je idealno za pse koji su dobri lovači i koji uživaju u traganju za plenom.
 9. Zoya – Ime koje znači “život” na ruskom jeziku. Ovo ime je idealno za pse koji su puni energije i koji uživaju u životu.
 10. Freya – Ime boginje ljubavi, plodnosti i ratova u nordijskoj mitologiji. Ovo ime je idealno za ženke pasa koje su snažne i neustrašive.

 

Imena za Velike i Male Pse

Dok birate ime za svog novog četvoronožnog prijatelja, veličina psa može biti jedan od faktora koje treba uzeti u obzir. Imena koja zvuče odlično za velike pse neće nužno odgovarati malim psima i obrnuto. Zbog toga je važno imati na umu veličinu psa kada razmišljate o imenu. U delu ovom teksta, istražićemo neka od najpopularnijih imena za velike i male pse, kao i neke faktore koje treba razmotriti kada birate ime za svog novog ljubimca.

Imena za Velike i Male Pse

Imena za Velike Pse

Muška imena za velike pse:

 1. Maverick – Ovo ime znači “neko ko je nezavisan i nepristojan”. To bi bilo savršeno ime za psa koji ima svoju ličnost i ne boji se da bude svoj.
 2. Odin – Odin je bio glavni bog u nordijskoj mitologiji. Ovo ime bi odgovaralo psu koji je moćan i snažan.
 3. Jagger – Ovo ime dolazi od prezimena slavnog muzičara Micka Jaggera i znači “lovac”. To bi bilo sjajno ime za psa koji ima instinkt lovca.
 4. Thorin – Thorin je ime lika iz knjige “Hobit” J.R.R. Tolkiena. On je bio kralj patuljaka i bio je poznat po svojoj hrabrosti. To bi bilo sjajno ime za hrabrog psa.
 5. Bear – Ovo ime znači “medved” na engleskom jeziku. To bi bilo savršeno ime za psa koji je velik i snažan, poput medveda.

Ženska imena za velike pse:

 1. Xena – Xena je bila glavni lik u seriji “Xena: Princeza ratnica”. Ona je bila hrabra i neustrašiva ratnica, pa bi ovo ime odgovaralo psu koji ima snažnu ličnost.
 2. Athena – Athena je bila grčka boginja mudrosti, hrabrosti i ratovanja. To bi bilo sjajno ime za snažnu i inteligentnu psicu.
 3. Freya – Freya je bila nordijska boginja ljubavi i plodnosti. To bi bilo savršeno ime za psicu koja je puna ljubavi i koja ima prijateljsku narav.
 4. Zara – Ovo ime znači “princeza” na arapskom jeziku. To bi bilo sjajno ime za psicu koja ima dostojanstvenu i elegantnu pojavu.
 5. Raven – Ovo ime znači “gavran” na engleskom jeziku. To bi bilo savršeno ime za psicu koja je tamne boje, ili koja ima izrazito crnu dlaku.

Imena za Male Pse

Muška imena za male pse:

 1. Cico – ime koje potiče od latinskog imena Caius, što znači “srećan” ili “zadovoljan”. Ovo ime bi bilo idealno za male pse koji su uvek srećni i vesele naravi.
 2. Bane – skraćeno ime koje potiče od imena Banislav, što znači “slavna vlast” ili “vladajuća slava”. Ovo ime bi bilo idealno za male pse koji su hrabri i odlučni.
 3. Čupa – ovo ime potiče od srpske reči “čupav”, što znači “dugodlak” ili “neuredan”. Ovo ime bi bilo idealno za male pse s dugačkom i neurednom dlakom.
 4. Zeko – ime koje potiče od reči “zeka”, što je naziv za malog zeca. Ovo ime bi bilo idealno za male pse koji su brzi i okretni.
 5. Švrća – ime koje potiče od reči “švrćkanje”, što je zvuk koji mali psi često proizvode dok se igraju. Ovo ime bi bilo idealno za male pse koji su energični i vole da se igraju.

Ženska imena za male pse:

 1. Liza – ovo ime potiče od grčkog imena Eliza, što znači “Božja zaštita”. Ovo ime bi bilo idealno za male pse koji su brižni i zaštitnički nastrojeni.
 2. Pina – ovo ime potiče od italijanske reči “pinolo”, što znači “pupoljak”. Ovo ime bi bilo idealno za male pse koji su slatki i nevini, poput pupoljka.
 3. Pepa – ime koje potiče od španske reči “pepita”, što znači “mala jabuka”. Ovo ime bi bilo idealno za male pse koji su slatki i često imaju okrugle oči, poput malih jabuka.
 4. Cica – ovo ime potiče od mađarskog imena Csilla, što znači “zvezda”. Ovo ime bi bilo idealno za male pse koji su lepi i blistavi poput zvezda.
 5. Maza – ovo ime potiče od srpske reči “maziti”, što znači “voljeni” ili “grljeni”. Ovo ime bi bilo idealno za male pse koji su nežni i vole da se maze.

U ovom tekstu smo se bavili imenima za pse i njihovom značenju. Predstavili smo 10 muških i 10 ženskih imena za pse, kao i njihova značenja. Osim toga, izdvojili smo 10 imena za velike pse i 10 za male pse, uz značenja. Imena koja smo odabrali su različitog porekla i značenja, od onih koji su inspirisani prirodom, preko religijskih imena, do imena koja nose posebna značenja na različitim jezicima.

Važno je naglasiti da je izbor imena za psa važan korak u njegovom odgoju i razvoju. Ime treba biti jednostavno, kratko i lako prepoznatljivo za psa. Takođe, odabir imena može biti i prilika da se izrazi neka osobina psa ili da se izabere ime koje će ukazivati na njegov karakter ili neki poseban događaj u životu njegovih vlasnika.

Uzimajući u obzir sve ove faktore, nadamo se da smo vam kroz ovaj tekst pomogli u odabiru imena za vašeg četvoronožnog prijatelja, a možda ste i saznali nešto novo o značenju nekih imena. U svakom slučaju, imajte na umu da je vaš pas jedinstven i poseban i da je odabir imena jedan od načina da to naglasite.

 

 

 

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *