Skip to content
Home » Imena Ribolovačkih Čvorova i Njihova Primena

Imena Ribolovačkih Čvorova i Njihova Primena

Imena Ribolovačkih čvorova

Ribolovački čvorovi su važan element opreme za ribolov. Oni omogućavaju ribolovcima da prate mreže i drže ih na mestu. Postoji nekoliko vrsta ribolovačkih čvorova, svaka sa svojim specifičnostima.

Dva Najpoznatija Ribolovačka Čvora

 1. Palomar čvor: Palomar čvor je snažan i pouzdan čvor koji se obično koristi u ribolovu. To je jednostavan čvor za vezivanje i često se koristi za vezivanje ribarske linije za udice, mamce i okretne trake.

  Da bi se vezao Palomar čvor, kraj linije za pecanje se udvostruči i provuče kroz ušicu udice ili mamca. Udvostručena konopa se zatim veže u čvor iznad ruke, ali umesto da je čvrsto povuče, krajevi konopa se vraćaju nazad kroz petlju koju formira gornji čvor. Čvor se zatim zateže povlačenjem za stojeći kraj konopca i udicu ili mamac.

  Palomarski čvor je poznat po svojoj snazi i sposobnosti da održi svoj integritet čak i pod teškim stresom. To ga čini popularnim izborom među pecarošima, jer pomaže u sprečavanju pucanja konopa kada je riba uhvaćena. Čvor je takođe siguran, jer mu je teško da sklizne ili da se odmota nakon što je pravilno vezan.

  Pored svoje snage i sigurnosti, Palomar čvor je takođe svestran čvor koji se može koristiti sa raznim ribolovnim linijama, uključujući pletene, monofilamentne i fluorokarbonske konopce. Takođe je pogodan za upotrebu u slatkom i morskom ribolovu, što ga čini raznovrsnim čvorom za ribolovce svih vrsta.

  Palomar čvor je jednostavan i pouzdan čvor koji ribolovci naširoko koriste za vezivanje ribarske linije za udice, mamce i okretne točkove. Poznat je po svojoj snazi, sigurnosti i svestranosti, što ga čini odličnim čvorom za dodavanje u arsenal svakog ribolovca.

 2. Uni čvor: Uni Knot je svestran i popularan čvor koji se koristi u ribolovu, posebno za vezivanje ribarske linije za udice, mamce i okretne točkove. Poznat je i pod drugim imenima, uključujući čvor Duncan Loop i Grinner čvor.

  Uni Knot se relativno lako vezuje i poznat je po svojoj snazi i pouzdanosti. Čvor se formira vezivanjem jednostavne petlje na kraju linije za pecanje, a zatim provlačenjem petlje kroz ušicu udice ili mamca. Krajevi konopa se zatim nekoliko puta omotaju oko stojećeg dela konopca, pre nego što se provuku kroz petlju i zategnu.

  Jedna od ključnih prednosti Uni Knot-a je njegova svestranost. Može se koristiti sa raznim ribolovnim linijama, uključujući pletene, monofilamentne i fluorokarbonske konopce, što ga čini odličnim čvorom za ribolovce svih vrsta. Uni Knot je takođe pogodan za upotrebu u slatkom i morskom ribolovu, što ga čini odličnim izborom za ribolovce koji pecaju u različitim okruženjima.

  Još jedna prednost Uni Knota je njegova snaga. Čvor je dizajniran da čvrsto drži čak i pod velikim stresom, pomažući da se spreči lomljenje konopa kada se riba uhvati. Čvor je takođe siguran, jer mu je teško da sklizne ili da se odmota nakon što je pravilno vezan.

  Pored vezivanja ribarske linije za udice i mamce, Uni Knot se takođe može koristiti za vezivanje dva dela pecarske linije. Ovo je korisna tehnika za pecaroše koji moraju da produže svoju ribolovnu liniju ili koji žele da spoje dve linije različitih prečnika.

  U zaključku, Uni Knot je svestran, jak i pouzdan čvor koji ribolovci naširoko koriste za vezivanje ribolovne linije za udice, mamce i okretne točkove. Takođe je pogodan za upotrebu u različitim okruženjima za ribolov i može se koristiti za spajanje dva dela ribarske linije. Bilo da ste početnik ili iskusan pecaroš, Uni Knot je odličan čvor koji možete dodati svom ribolovnom arsenalu. 

Pored ova dva čvora, takodje siroku primenu imaju i Clinč čvor i dupli klinč čvor koji se koristi u skoro svim situacijama, dalje imamo Blood čvor koji se koristi za povezivanje struna, kanapa ili flurokarbona, takodje tu je i Olbrajt cvor odličan za iste stvari kao i Blood čvor itd itd. Lista je dugačka, tako da je najbolje da npr odete na YouTube i pogledate detaljnije i kako se vezuju i kako se koriste ribolovački čvorovi, npr ovaj kanal je jedan od takvih a ima ih još dosta.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *